Алгоритм дій при підозрі на COVID-19
опубліковано 15 жовтня 2020 року о 20:20

  1. Якщо ви занедужали і у вас з’явились симптоми ГРЗ (кашель, підвищення температури тіла, загальна слабкість тощо), залишайтесь вдома та зателефонуйте своєму сімейному лікарю. Не ходіть на роботу, до навчальних закладів та інших місць громадського перебування.
  2. Ізолюйтесь від інших мешканців квартири/будинку (залишайтесь за можливості в окремій кімнаті, дотримуйтесь дистанції не менше 1,5 м з іншими членами сім’ї, особливо якщо вони належать до груп ризику: літній вік, хронічні захворювання легень, серцево-судинні хвороби, цукровий діабет тощо).
  3. Носіть маску, коли знаходитесь поряд з іншими людьми, використовуйте індивідуальні предмети домашнього вжитку та ретельно обробляйте їх після використання, щодня здійснюйте оброблення предметів та поверхонь побутовими мийними засобами.
  4. Якщо у вас або близької людини, крім цих симптомів, затруднене дихання, біль у грудній клітці, значне підвищення температури тіла (понад 38о), діарея, порушення свідомості – здійсніть виклик екстреної медичної допомоги за номером 103. Диспетчер 103 проведе опитування за визначеним алгоритмом. Надайте йому достовірну інформацію. Диспетчер визначить ваш стан і за показами направить бригаду екстреної медичної допомоги.
  5. До приїзду бригади провітріть приміщення і одягніть медичну маску. Медичні працівники оглянуть вас та визначать, чи є потреба у госпіталізації.
  6. Якщо покази до госпіталізації відсутні, працівники бригади нададуть рекомендації щодо самоізоляції та попросять вас звернутись до сімейного лікаря, а за його відсутності – на гарячу регіональну телефонну лінію з питань COVID-19. За потребою до вас направлять медичного працівника для забору біоматеріалів для лабораторного обстеження на COVID-19.
  7. За наявності показів до госпіталізації, а саме: за середнього та важкого перебігу захворювання, вас госпіталізують у визначену лікарню на стаціонарне лікування.
  8. Не займайтесь самолікуванням, ваш сімейний лікар має достатньо знань для визначення плану дій у разі виникнення захворювання.
  9. Дотримуйтесь рекомендацій медичних працівників, порад щодо протиепідемічних заходів, соціальної дистанції, частіше мийте руки, використовуйте дезінфекційні засоби, уникайте відвідування місць масового скупчення людей, утримуйтесь від контакту з особами, що мають ознаки респіраторного захворювання.

Бережіть себе та своє здоров’я!


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux