Криворізький районний відділ №2 філії Державної установи "Центр пробації" у Дніпропетровській області ррзповідає про пенітенціарну пробацію
опубліковано 24 січня 2022 року о 08:17

Пенітенціарна пробація – шлях для повернення в суспільство

Головною метою пробації в Україні є безпека суспільства. Здійснюється вона шляхом комплексу заходів, що мають на меті виправлення та повернення в суспільство засуджених.

Відповідно до Закону України «Про пробацію», одним із видів пробації є пенітенціарна пробація, суть якої полягає у підготовці осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, до звільнення з метою трудового і побутового влаштування таких осіб після звільнення за обраним ними місцем проживання.

Саме тому Міністерством юстиції України спільно із Міністерством соціальної політики України, Міністерством охорони здоров’я України та Міністерством внутрішніх справ України було розроблено та затверджено наказ № 974/5/467/609/280 від 03.04.2018 року «Про затвердження Порядку взаємодії установ виконання покарань, уповноважених органів з питань пробації та суб'єктів соціального патронажу під час підготовки до звільнення осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк».

Уповноважені органи з питань пробації сприяють засудженим, які готуються до звільнення у визначенні намірів щодо місця проживання після звільнення, допомагають в працевлаштуванні працездатним особам, залучають до роботи з влаштування до спеціалізованих установ для звільнених осіб, інших установ (закладів) соціальної підтримки (догляду), закладів для бездомних осіб, закладів соціального обслуговування, сприяють в наданні соціальних послуг. Тобто здійснюють комплекс заходів із соціальної підтримки звільнених осіб.

Адже для колишніх засуджених «вихід на свободу» є гострою кризовою ситуацією, оскільки за час відбування покарання вони втрачають навички до вільного життя, починають боятися його. Звикаючи під час відбування покарання отримувати все від держави, такі особи не мають можливості для потрібної самореалізації та прояву активності, а звільняючись з установи, не звільняються внутрішньо, звикнувши залежати від керівної адміністративної сили. Тому від того, як швидко та успішно будуть вирішені їх проблеми, й буде залежати ризик вчинення ними нових злочинів, а також адаптація у суспільстві в цілому та тільки спільна напружена праця і взаємодія допоможе  «повернути » засуджену особу до соціуму після тривалої чи короткострокової ізоляції від суспільства.

У рамках даного закону та відповідно до спільного наказу Криворізький районний  відділ № 2  філії Державної установи «Центр пробації» в Дніпропетровській області постійно співпрацює з  установами виконання покарань відносно осіб, які готуються до звільнення. 

Отже, пенітенціарна пробація відіграє важливу роль у сприянні соціальній адаптації та інтеграції у суспільство звільнених громадян, що є провідним чинником зниження рівня злочинності.


Марія Позігун,

провідний інспектор Криворізького районного відділу № 2

філії Державної установи «Центр Пробації»

у Дніпропетровській області

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux