Про зміни в пенсійному забезпеченні з 1 січня 2021 року
опубліковано 02 лютого 2021 року о 08:47

Про зміни, що відбулися в пенсійному забезпеченні з 1 січня 2021 року, розповідає начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області Юрій Козак

З 1 січня 2021 року зросли пенсійні виплати. Хто отримав підвищення та за яких умов?

Так, дійсно, частина пенсіонерів з січня 2021 року почала отримувати пенсійні виплати у підвищеному розмірі.

Законом України “про Державний бюджет України на 2021 рік” передбачено зростання мінімальної заробітної плати у 2021 році до рівня
6 000 грн. У зв’язку з цим з 1 січня 2021 року перераховано мінімальний розмір пенсійних виплат для непрацюючих пенсіонерів, які досягли віку 65 років, та мають страховий стаж не менше 30 років для жінок та 35 років для чоловіків.

Розміри мінімальної пенсійної виплати визначено ст.28 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Тобто, мінімальний  розмір пенсії за віком, встановлений для вищезазначеної категорії осіб у розмірі 40 % від величини мінімальної заробітної плати, з 1 січня 2021 року збільшився  до 2 400 грн (6 000 грн х 40 % = 2 400 грн).

При цьому перерахунок пенсій здійснювався автоматизовано за матеріалами пенсійних справ без особистого звернення до органів Пенсійного фонду України.

Для працюючих пенсіонерів, які досягли 65-річного віку, перерахунок пенсій із використання нового показника мінімальної заробітної плати здійснюється після звільнення з роботи або припинення ними підприємницької діяльності.

Пенсіонерам, які досягнуть 65-річного віку в 2021 році, такі перерахунки проводитимуться з дня досягнення відповідного віку за наявності необхідного страхового стажу.

Які зміни відбулися щодо вимог до страхового стажу для призначення пенсії за віком?

Спочатку нагадаю, що таке страховий стаж це період, протягом якого людина підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Місяць (чи місяці), за який внески до Пенсійного фонду не сплачені, — не включається до страхового стажу.

Наявність необхідного страхового стажу та досягнення пенсійного віку — головні умови призначення пенсії за віком. Страховий стаж та вік виходу на пенсію за віком передбачено ст.26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, і, на сьогодні, право на призначення пенсії мають особи, які досягли 60-річного віку і мають не менше 28 років страхового стажу.

З кожним наступним роком страховий стаж, що дає право на призначення пенсії за віком, зростатиме на 1 рік (наприклад, 2022 р. - 29 років, 2023 р. — 30 років і т.д.) і так до 2028 року, поки необхідний страховий стаж становитиме 35 років.  

Крім того, ст.26 передбачено, що починаючи з 1 січня 2028 року, у разі наявності 40 і більше календарних років страхового стажу, пенсія за віком призначається незалежно від віку.

При відсутності необхідних, на сьогодні, 28 років стажу, пенсія призначається з більш пізнього віку. Так, з наявності у особи страхового стажу від 18 до 28 років у 2021 році пенсія призначатиметься після досягнення
63 років, за наявності страхового стажу від 15 до 18 років — у 65 років.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux