Про результати проведення громадських слухань у місті Апостоловому
опубліковано 03 вересня 2019 року о 09:49

ПОВІДОМЛЕННЯ
Про результати проведення громадських слухань
з питань встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення

З метою вивчення громадської думки територіальної громади Апостолівської міської ради щодо вирішення питань встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, керуючись ст. 13 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. 11 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», відповідно до тимчасового Положення про громадські слухання Апостолівської міської ради, затвердженого рішенням Апостолівської міської ради від 18.06.2015 № 1869-68/VI «Про затвердження Тимчасового положення про громадські слухання Апостолівської міської ради», глави 2.8. Статуту Апостолівської міської об’єднаної територіальної громади, затвердженого рішенням міської ради від 21.12.2017 № 1252-42/VII «Про затвердження Статуту Апостолівської міської об’єднаної територіальної громади», проведено громадські слухання:

- 22.08.2019 о 17.15 в приміщенні КЗК «Апостолівський міський будинок культури «Сучасник» за адресою: вул. Центральна, 74, м. Апостолове, обговорення проектів рішень:

  • Про затвердження тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення споживачам м. Апостолового, що надаються КП «Апостоловеводоканал»;
  • «Про затвердження тарифу на послуги з централізованого водопостачання технічної води споживачам житлового масиву «Сільгосптехніка» (Федьковий колодязь), що надається КП «Апостоловеводоканал».

Слухання відбулись із порушеннями відповідно до Тимчасового положення про громадські слухання Апостолівської міської ради, затвердженого рішенням Апостолівської міської ради від 18.06.2015 № 1869-68/VI «Про затвердження Тимчасового положення про громадські слухання Апостолівської міської ради»

В частині: 

1. Обрання головуючого громадських слухань, відповідно до п.2 р.V. Тимчасового положення про громадські слухання Апостолівської міської ради – «Головує на громадських слуханнях голова Підготовчого комітету чи ініціативної групи або інша особа, уповноважена Підготовчим комітетом чи ініціативною групою».

Представник ГО «Гільдія підприємців» втрутився в порядок роботи представників підготовчого комітету та запропонував свого кандидата на роль головуючого, що в подальшому призвело до ходу громадських слухань по попередньо заготовленому «сценарію», а не порядку денному, що був підготований представниками підготовчого комітету.

2. Відповідно до п.8 р.V- «Члени громади, які беруть участь у слуханнях, реєструються до їх початку у списку учасників громадських слухань (додаток 4). Незареєстровані члени громади не можуть брати участь у слуханнях». 

В протоколі, поданому до виконавчого комітету про результати громадських слухань, зазначена кількість присутніх 345 чоловік, коли в журналі реєстрації офіційно зареєструвалось 103 особи, тобто, право брати участь у голосуванні та обговоренні питань мали лише зареєстровані особи. Але на слуханнях брали слово і не зареєстровані особи, що підтверджує наданий протокол:

  • - Протеняк В.М.
  • - Чумак О.В. , яка також була залучена до членів ініціативної групи
  • - Грицик О.В.

Незареєстровані члени громади присутні при проведенні громадських слухань вважаються лише «присутніми», а не учасниками без права участі у виступах/ голосуванні та не можуть бути включеними до підрахунку голосів «за» чи «проти».  

3. Відповідно до п.10 р.V. «На пропозицію Підготовчого комітету або ініціативної групи на початку громадських слухань шляхом голосування затверджується регламент їх проведення та порядок денний».

Порядок денний із зазначенням доповідачів, оголошений представником підготовчого комітету Кушніренко Н.М. не було винесено на голосування. Слухання проходили в довільній формі та порядок денний, зазначений в протоколі був складений за результатами громадських слухань.

4. Відповідно до п.11-12 р.V. – «Регламентом визначається час для звітів й доповідей, виступів, запитань і відповідей тощо. Регламент слухань має обов`язково передбачати доповіді представника ініціатора слухань, доповідь посадової особи органу місцевого самоврядування, виступи членів експертних груп і фахівців підприємств, установ та організацій, за напрямком діяльності яких проводяться слухання».

Було порушено час регламенту, як на доповіді так і на загальний час проведення громадських слухань, в основному за рахунок порушення п.13 р.V.

5. Відповідно до п.13 р.V. «Не допускаються розгляд на громадських слуханнях та прийняття рішень із питань, які не було внесено до порядку денного і про які не було повідомлено учасників громадських слухань».

На громадських слуханнях були підняті питання, що не стосувались теми громадських слухань, («Про затвердження тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення споживачам м.Апостолового, що надаються КП «Апостоловеводоканал»):

  • оголошення конкурсу на заміщення вакантної посади керівника КП «Апостоловеводоканал» - тарифи необхідно встановлювати незалежно від наявності керівника підприємства, оскільки для стабільної роботи підприємства необхідно забезпечення економічно обґрунтованої вартості послуг;
  • обговорення видів діяльності комунального підприємства та пропозиція перекриття збитків за послуги водопостачання та водовідведення за рахунок інших видів діяльності, що є не припустимим, оскільки вартість надання послуг повинна відшкодовувати економічно обґрунтовані витрати підприємства не залежно від інших видів діяльності;
  • дострокове припинення повноважень Апостолівського міського голови Нігая С.К. – діяльність міського голови не пов’язана з розрахунками чи встановленням тарифів. Встановлення тарифів відноситься до повноважень виконавчого комітету відповідної ради;
  • звільнення з займаних посад першого заступника міського голови, заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів, заступника міського голови з питань фінансово-економічної діяльності-головного бухгалтера, керуючої справами виконкому – діяльність посадових осіб не пов’язана з розрахунками чи встановленням тарифів.

6. Відповідно до п.17 р.V. – «Головуючий може перервати виступаючого, якщо його виступ не стосується теми слухань або перевищує встановлений регламент».

  • Жодного виступу не було перервано, що порушували регламент та з питань, що не стосувались теми слухань, відповідно можна дійти висновку, що головуючий не виконував свої обов’язки у повній мірі.

7. Лічильна комісія не вела підрахунок голосівза результатами слухань та оголошенні проекту рішення, що був наперед підготовлений (надрукований) та зачитаний представниками ГО «Гільдія підприємців» по закінченню громадських слухань з метою оголошення своїх питань, що не мали розглядатись на слуханнях, оскільки не стосувались теми громадських слухань, що є не тільки грубим порушенням, у якому вбачається «просування» своїх інтересів і спробою впливу на громадську думку та тиском на присутніх у залі.

8. У протоколі, поданому до виконавчого комітету за результатами громадських слухань, зазначено, що рішення прийнято одноголосно 345 особами без зазначення, що у голосуванні не брали участь незареєстровані присутні, не зазначена кількість осіб, що «утримались» від оголошеного рішення чи голосували «проти». До виконавчого комітету в усному та телефонному режимі надходили скарги за невірне врахування голосів учасниками голосування, які не брали участі у голосуванні взагалі.

Аналізуючи всі порушення, можна дійти висновку, що громадські слухання було проведено з порушеннями та не можна брати до розгляду питання, що були винесені у рішенні громадських слухань, поданих до виконавчого комітету міської ради.

Додатки:

Сканкопія протоколу громадських слухань, що була подана до виконавчого комітету

Сканкопія рішення громадських слухань із неправомірним використанням державного герба

Рішення громадських слухань, а також порушення, що були допущені у ході слухань, будуть розглянуті на черговому засіданні виконавчого комітету при розгляді питань:

  • Про затвердження тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення споживачам м.Апостолового, що надаються КП «Апостоловеводоканал»;
  • «Про затвердження тарифу на послуги з централізованого водопостачання технічної води споживачам житлового масиву «Сільгосптехніка» (Федьковий колодязь), що надається КП «Апостоловеводоканал».

Додаток.pdf

Проект рішення.pdf

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux