Про особливості надання житлових субсидій в умовах карантину
опубліковано 14 квітня 2020 року о 13:34

На державному рівні приймаються важливі рішення, спрямовані на підтримку українців під час карантину. На законодавчому рівні населенню було гарантовано безперебійне надання комунальних послуг та відтермінування штрафних санкції за їх невчасну оплату. Зараз Уряд здійснив ще один важливий крок у підтримці громадян в умовах карантину – спростив порядок надання житлової субсидії та запровадив додаткову компенсацію витрат на оплату комунальних послуг на час карантину.

Згідно з постановою від 25.03.2020 № 247 «Про особливості надання житлових субсидій», на період карантину забороняється припиняти надання житлових субсидій у випадках, передбачених Положенням про порядок призначення житлових субсидій, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 р. № 848 ( із змінами) (далі-Положення), крім обставин, що унеможливлюють надання житлової субсидії (переїзд родини або смерть одинокої особи).

Розрахунок житлових субсидій на період карантину відбуватиметься з урахуванням збільшених на 50% соціальних нормативів користування такими комунальними послугами, як централізоване водопостачання та водовідведенням, постачання гарячої води, газу та електроенергії для побутових потреб (окрім опалення) (соціальні нормативи, у межах яких надається субсидія на оплату ЖКП, встановлені підпунктами 2 - 6 пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 409).

Враховуючи, що згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» карантин установлено на всій території України з 12 березня 2020 року, збільшені соціальні нормативи споживання комунальних послуг будуть застосовані при розрахунку субсидій починаючи з березня 2020 року шляхом проведення перерахунку розміру субсидії за березень 2020 року у квітні поточного року.

Відтерміновано впровадження з 1 травня 2020 року до першого числа місяця, наступного за місяцем закінчення карантину мінімального обов’язкового платежу за спожиті послуги у розмірі 20% середньомісячного сукупного доходу домогосподарства.

Житлова субсидія громадянам, які були звільнені з роботи в період карантину, відповідно до пункту 1 частини першої статті 40 Кодексу законів про працю України і зареєструвалися в службі зайнятості як безробітні, може бути на підставі заяви про призначення житлових субсидій та довідки центру зайнятості щодо їх перебування на обліку із зазначенням розміру призначеної допомоги по безробіттю.

При цьому для розрахунку житлової субсидії враховується розмір призначеної допомоги по безробіттю без урахування сум отриманої заробітної плати. Інші види доходів враховуються відповідно до вимог Положення.

Призначення житлових субсидій на наступний період у травні 2020 року домогосподарствам, яким відповідно до Положення таке призначення проводиться після подання нових заяви і декларації за рішенням комісії на підставі акта обстеження умов проживання, здійснюється без подання документів на розгляд комісії, якщо у домогосподарстві не відбулося змін обставин, що впливають на право отримання субсидії

Таким чином, громадянин, якому призначено житлову субсидію, зобов’язаний протягом 30 календарних днів поінформувати структурний підрозділ з питань соціального захисту населення про виникнення обставин, зокрема щодо:

  • зміни складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) членів домогосподарств;
  • зміни соціального статусу членів домогосподарства
  • зміни матеріального статусу членів домогосподарства (здійснили купівлю або іншим законним способом набули право власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб (механізм), будівельні матеріали, інші товари довгострокового вжитку або оплатив (одноразово) будь-які послуги на суму, яка на дату купівлі, оплати, набуття права власності в інший законний спосіб перевищує 50 тис. гривень;
  • зміни у складі сім’ї члена домогосподарства;
  • зміни переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання;
  • зміни переліку витрат на управління багатоквартирним будинком;
  • зміни управителя, виконавця комунальних послуг, створення об’єднання.

Також звертаємо увагу, що наявність простроченої понад два місяці заборгованості впливає на право одержання субсидії на наступний період її отримання, що визначатиметься, починаючи з травня поточного року.

Отже, важливо, щоб у травні цього року у одержувачів субсидій була відсутня прострочена понад два місяці заборгованість, сума якої перевищує 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (340 грн.).

Додатково повідомляємо, що з січня 2020 року відповідно до чинного законодавства прийом документів для призначення всіх видів соціальної допомоги здійснюють спеціалісти об’єднаних територіальних громад.

ЗВЕРТАЄМО УВАГУ! Змінено номер телефону «гарячої лінії» управління. Інформацію щодо виплати житлової субсидії та соціальної допомоги можна отримати по телефону управління (05656) 9 11 97.

Управління соціального захисту населення Апостолівської райдержадміністрації

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux