Правила здорової засмаги
опубліковано 07 липня 2020 року о 16:13

Обласний центр громадського здоров’я Дніпропетровської обласної ради повідомляє, що у період літньої спеки важливо не зловживати перебуванням на сонці. Ультрафіолетове випромінювання не лише дарує красиву засмагу, але й провокує серйозні опіки та розвиток раку шкіри.

Засмага – потемніння кольору шкіри під впливом ультрафіолетового випромінювання, внаслідок чого шкіра захищається від пошкодження ультрафіолетовими променями.

Нерідко перш ніж потемніти, шкіра рожевіє або червоніє. При опіках більш високого ступеня можуть з'явитися пухирці й пігментні плями.

Ультрафіолетові промені необхідні для утворення вітаміну D, нестача якого може призвести до ламкості кісток, порушення сну, депресії. Але вітамін D можна отримати вживаючи рибу, водорості, риб’ячий жир, сир, вершкове масло.

В той же час ультрафіолетові промені збільшують ймовірність появи раку шкіри – меланоми – найагресивнішої пухлини, схильної до метастазів.

Крім цього, ультрафіолет сушить шкіру. Він провокує втрату шкірою гіалуронової кислоти та колагену. Також активує герпесвірус, який спричиняє появу так званої  “застуди” на губах. Якщо у вас таке траплялося, не забудьте про захист від сонця і антигерпесвірусні препарати.

Краще не виходити на вулицю з 10:00 до 16:00. Перебування в затінку на 30% зменшує ймовірність сонячних опіків.

Для правильного догляду за шкірою користуйтеся сонцезахисним кремом зі ступенем захисту не менше ніж SPF30 та фільтрами променів UVA та UVB. Не забувайте перевіряти термін придатності сонцезахисного крему.

Крем слід наносити по чайній ложці на кожну частину тіла, більшість людей наносять замало засобу. Якщо ви весь день на сонці, оновлюйте крем кожні дві години, використовуючи не менше 35 мл крему.

Обирайте засіб, що не містить парабенів – вони збільшують ймовірність закриття пор на шкірі і утворення комедонів та акне.

Не покладайтеся виключно на сонцезахисний крем. Він зменшує частку променів, що потрапляють на шкіру, але не повністю. Що довше ви під сонцем, то сильніша шкода. Тому носіть закритий одяг, капелюхи і окуляри. Саме закритий легкий одяг із натуральних тканин краще врятує від опіку і перегрівання, ніж оголена шкіра.

Ми не одразу помічаємо, що згоріли, адже сонячні опіки розвиваються повільно, особливо в похмурий день. Якщо ви згоріли, треба негайно піти в затінок чи приміщення і охолодити опік. Допоможе прохолодний душ чи компрес.

В жодному разі не можна мазати уражені місця маслом, салом, сечею, спиртом, одеколоном і мазями, не призначеними для лікування опіків. Використання таких засобів може призвести до погіршення стану, а також інфікування шкіри.

Після опіку слід вживати багато рідини – перегрівання може викликати зневоднення. А також споживати продукти, багаті на фолієву кислоту і каротиноїди: броколі, шпинат, печінку, моркву, перець, смородину. Саме їхні нутрієнти допоможуть відновитися після опіку.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux