Пенсійний фонд надає відповіді на запитання
опубліковано 06 квітня 2020 року о 09:37

Пенсійним фондом України запроваджено ряд електронних сервісів, в тому числі вебпортал, який постійно розширює свої послуги.

Слід зауважити, що Пенсійним фондом запроваджено ряд послуг у сфері пенсійного забезпечення в електронній формі (“Е-пенсія”), що дозволяє зменшити витрати часу осіб, що звертаються за призначенням (перерахунком) пенсії, замовленням пенсійного посвідчення, отриманням інформації по електронній пенсійній справі та забезпечує отримання послуги не виходячи з дому, що є особливо доречним під час оголошення карантину.

Доступ до електронних послуг, які передбачають персоналізований доступ (отримання виписок, перегляд анкетних даних та електронної пенсійної справи, подання звернень, заяв, скарг, тощо), здійснюється після авторизації на Вебпорталі Пенсійного фонду України.

Пенсійний фонд України 9 серпня 2019 року анонсував нову послугу, яка називається «Е-пенсія в один дотик». Що це за послуга?

Це нова послуга для тих, хто готується стати пенсіонером і має обрати спосіб подачі документів на первинне призначення пенсії. Тепер доступний дистанційний варіант подачі документів – через вебпортал.

Чи потрібні перед роботою з вебпорталом якісь підготовчі дії?

Так, обов’язково. Майбутньому пенсіонеру потрібно зробити три підготовчі кроки. Перший – отримати КЕП (кваліфікаційний електронний підпис, раніше ЕЦП). Другий – відкрити пенсійний рахунок у відділенні банку (за умови вибору отримувати пенсію через банк). Третій – відсканувати документи, що необхідні для оформлення пенсії. А далі вже буде безпосередня робота з вебпорталом.

А де можна отримати КЕП?

У будь-якому акредитованому центрі сертифікації ключів.

Після проведення підготовчих дій, які були перелічені можна розпочинати роботу з вебпорталом. Чи є якісь особливості під час роботи з новим сервісом?

Так, після підготовчої роботи можна приступити до заповнення заяви на первинне призначення пенсії на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Жодних особливостей, просто треба обрати підрозділ «Заява на призначення пенсії» та заповнити усі рядочки, які вам запропонує вебпортал.

Головне бути уважним. Не поспішайте, виконуйте чітко за вимогами, які будуть висвітлюватись на екрані. І у вас все вийде.

Де можна побачити результат обробки звернення? 

Результати обробки звернення можна переглянути в пункті особистого кабінету «Мої звернення» на вебпорталі.

Чи можна довіряти документам, які надіслані електронним варіантом?

Для того, щоб запобігти підробці документів, після отримання електронного їх варіанту, спеціалісти спочатку визначать чи достатньо надісланого для призначення пенсії. Якщо так, то особу запросять до органу Пенсійного фонду із оригіналами документів для звіряння. Якщо ні – повідомлять про перелік документів, яких не вистачає. І тільки після отримання повного пакету документів спеціалісти запросять до Фонду.

Такий варіант вигідніший для майбутніх та діючих пенсіонерів, оскільки не потребує звернення до органів Пенсійного фонду України особисто, що в умовах сьогодення зберігає Ваш час та Ваше здоров'я. 

Апостолівський відділ обслуговування громадян (сервісний центр)

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux