Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області звертає вашу увагу
опубліковано 13 липня 2021 року о 12:13

Компенсації від Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області за час ізоляції від COVID-19 склали 9,1 млн гр


Компенсації від Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області за час ізоляції від COVID-19 склали 9,1 млн грн


Понад 8,4 тисяч застрахованих осіб підприємств Дніпропетровської області знаходились на оплачуваній за кошти Фонду соціального страхування України самоізоляції під медичним наглядом з початку пандемії. Станом на сьогодні Фонд прийняв на оплату відповідні листки непрацездатності для компенсації втраченого за час ізоляції заробітку на загальну суму 9,1 мільйонів гривень.

Зокрема, на самоізоляції знаходились 590 медичних працівників, сума компенсацій за кошти Фонду склала для них 982 тисячі гривень.

Сума компенсації втраченого за період самоізоляції заробітку складає 50% середнього доходу незалежного від тривалості страхового стажу та 100% – для медичних працівників. ФССУ здійснює фінансування, починаючи з шостого дня ізоляції, перші п’ять днів оплачуються роботодавцем.

Допомога фінансується ФССУ на підставі лікарняного листка, виданого із зазначенням причини непрацездатності «11 – Ізоляція від COVID-19», або е-лікарняного із причиною непрацездатності «10 – Перебування в самоізоляції, обсервації під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-СoV-2».

Направлення на самоізоляцію під медичним наглядом здійснює лікар у разі контакту застрахованої особи з хворим на COVID-19 – Фонд компенсує втрачений за цей час заробіток з метою протидії поширенню коронавірусної інфекції.


Фонд нарахував 10,7 млрд гривень лікарняних і декретних допомог у першому півріччі


Фонд нарахував 10,7 млрд гривень лікарняних і декретних допомог у першому півріччі

За підсумками першого півріччя 2021 року Фонд соціального страхування України прийняв на фінансування листки непрацездатності по тимчасовій втраті працездатності, а також по вагітності та пологах на суму 10,7 млрд гривень.

За виплатами відповідно до загальнообов’язкового державного соціального страхування упродовж шести місяців звернулись понад 1,7 мільйона українців.

Порядок отримання матеріального забезпечення від Фонду:

1. Отриманий в закладі охорони здоров’я листок непрацездатності працівник передає до уповноваженої особи на підприємстві (кадровика, табельника або бухгалтера). Це необхідно зробити не пізніше ніж упродовж 12 місяців після отримання лікарняного листка. Якщо для застрахованої особи сформовано е-лікарняний, вона має повідомити про це роботодавця одразу після його створення будь-яким зручним обом способом (наприклад, телефоном).

2. Листок непрацездатності або е-лікарняний передають на розгляд Комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації (приймається рішення щодо надання матеріального забезпечення). Строк розгляду документів і прийняття рішення – 10 календарних днів після отримання листка непрацездатності від працівника (для паперових лікарняних), або 10 календарних днів з дати завершення тимчасової непрацездатності (для е-лікарняних).

3. Бухгалтерія страхувальника розраховує суму матеріального забезпечення та оформляє заяву-розрахунок для отримання фінансування від Фонду. Страхувальник подає заяву-розрахунок до Фонду упродовж не більш ніж 5 робочих днів. Ми радимо подавати заяви-розрахунки в електронному вигляді.

4. Саме від дати отримання Фондом заяви-розрахунку залежить дата фінансування допомоги. Аби слідкувати за станом фінансування онлайн, працівники мають дізнатись точну дату прийняття до фінансування заяви-розрахунку за своїм лікарняним. Це можна зробити безпосередньо в роботодавця, або у відділенні Фонду, де його зареєстровано. Контакти у розрізі регіонів: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/968493 (необхідно назвати свій ідентифікаційний код).

5. Знаючи дату отримання Фондом заяви-розрахунку, працівники можуть слідкувати за станом фінансування свого лікарняного листка в телеграм-каналі ФССУ: https://t.me/socialfund.

6. Інформація щодо стану фінансування оновлюється в телеграм-каналі за тегом #фінансування_оперативно. Після здійснення фінансування знадобиться декілька банківських днів, доки кошти надійдуть на рахунок роботодавця – ця інформація відобразиться за тегом #фінансування_страхувальників у розрізі регіонів.

7. Роботодавець виплачує допомогу застрахованій особі у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати, або одразу після надходження коштів від Фонду.    


"До відома страхувальників"!


ДО ВІДОМА СТРАХУВАЛЬНИКІВ!

З 1 липня Держпраці у взаємодії з ДПС розпочне інспектування з питань виявлення незадекларованих працівників

Під час формування Національного плану спільних дій щодо зниження рівня незадекларованої праці на 2021 рік було узгоджено механізм спільної роботи ряду державних органів, у тому числі Держпраці та ДПС, щодо реалізації спільних заходів, спрямованих на стимулювання роботодавців та працівників до переходу від неформальних до задекларованих трудових відносин.

Зазначені заходи включають два етапи:

1) інформаційну кампанію про переваги офіційного працевлаштування та ризики використання незадекларованої праці;

2) інспекційну кампанію серед роботодавців, які мають найвищий ризик використання незадекларованої праці.

Під час інформаційної кампанії, протягом майже 6 місяців поточного року, інспектори праці проінформували понад 62 тис. роботодавців та їх працівників про переваги офіційного працевлаштування, у тому числі у сферах торгівлі – 36 тис., сільського господарства – 6 тис., транспорту – 5 тис., організації харчування – 3 тис.

Під час другого етапу роботи інспекції у полі зору працівників Держпраці та ДПС будуть роботодавці, які не відреагували на тривалу інформаційну кампанію та продовжують ухилятись від декларування найманих працівників.

Об’єднання зусиль Держпраці та ДПС дає можливість оперативно виявити та забезпечити інспектування роботодавців, що мають найвищий ризик використання незадекларованої праці.

Відповідно до чинного законодавства інспектор праці може прийти до будь-якого роботодавця в будь-який день та час з метою перевірити оформлення трудових відносин. Для виявлення незадекларованих працівників, інспектор може безперешкодно проходити до виробничих, службових та адміністративних приміщень роботодавців, знайомитися з документами, ведення яких передбачено законодавством про працю, спілкуватися з працівниками та представниками роботодавця, ставити їм питання та отримувати пояснення. При виявленні незадекларованих працівників невідкладно будуть вживатися заходи щодо притягнення до відповідальності за порушення у сфері законодавства про працю та податкового законодавства.

Відповідно до статті 265 Кодексу законів про працю України розмір санкції за порушення законодавства про працю (незадекларований працівник, факт підміни трудового договору цивільно-правовим/договором про стажування, виплати заробітної плати в конверті, виплати винагороди працівнику без нарахування/сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків, фактичного використання праці працівника повний день, при оформленні його на неповний робочий день) складає 10 мінімальних заробітних плат, що у 2021 році становить 60 000 грн.

Вчинення такого порушення повторно протягом двох років обійдеться роботодавцеві вже у 30 мінімальних зарплат за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення, що складатиме 180 000 грн.

В черговий раз звертаємо увагу роботодавців на недопущення використання незадекларованої праці. Якщо ви вважаєте, що використання незадекларованої праці спрощує ведення бізнесу та зменшує фінансові витрати, ви помиляєтеся. Фінансові ризики і наслідки використання незадекларованої праці значно перевищують витрати, які виникають у разі оформлення трудових відносин із працівниками відповідно до законодавства. Незадекларована праця наносить шкоду суспільству, державі та працівнику. Будьте свідомими громадянами, дотримуйтесь законодавства про працю.

З 01 липня в Україні зріс прожитковий мінімум та пов'язані з ним страхові виплати від Фонду


З 01 липня 2021 року в Україні планово збільшився розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб – з 2 270 гривень до 2 379 гривень.

Відповідно зросла сума пов’язаних з ним одноразових допомог, які фінансуються Фондом соціального страхування України для потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань, а також членів їх родин, утриманців у разі смерті працівників внаслідок виконання посадових обов’язків.

Так, для осіб, у яких право на страхові виплати від Фонду настало з 01 липня цього року, розмір допомоги складе:

• потерпілому внаслідок нещасного випадку на виробництві відповідно до ступеня втрати професійної працездатності (максимально 17 розмірів прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб, при 100% втрати працездатності) – 40 443 грн;

• сім’ї у разі смерті потерпілого (100 розмірів прожиткового мінімуму) – 237 900 грн;

• утриманцю у разі смерті потерпілого (20 розмірів прожиткового мінімуму) – 47 580 грн.

Раніше ці виплати становили 38 590 грн, 227 000 грн і 45 400 грн відповідно.

Стан виробничого травматизму, професійних захворювань на підприємствах Кривого Рогу та Криворізького району за 5 місяців 2021 року

 

Одним із основних показників стану охорони праці є рівень травматизму та професійної захворюваності.

Протягом п’яти місяців 2021 року до Криворізького відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області надійшло 509 повідомлень про нещасні випадки на виробництві, з них 17 повідомлень про смертельні випадки і випадки смерті працівників на виробництві, 2 повідомлення про  групові нещасні випадки, 434 повідомлення про гострі професійні захворювання у медичних працівників, що складає 85% від загальної кількості повідомлень.

У порівнянні з таким же періодом 2020 року кількість повідомлень про нещасні випадки/ гострі професійні захворювання збільшилась 3,3 рази. Це зумовлено випадками інфікування на  COVID-19 медичних та інших працівників закладів охорони здоров’я, роботи яких пов’язані з виконанням професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження.

Страхові експерти з охорони праці приймали участь у розслідуванні усіх нещасних випадків та професійних захворювань.

За результатами розслідувань складені акти про нещасні випадки на виробництві за формою Н-1/П  на 67 працівників, в тому числі на 6 працівників, що загинули та на 17 працівників, яким встановлені гострі професійні захворювання.

У 269 випадках комісії з розслідування нещасних випадків/гострих професійних захворювань дійшли висновку, що нещасні випадки не пов’язані з виробництвом, у тому числі 11 випадків смерті на підприємстві,  гострих професійних захворювань (отруєнь) 252 випадки.

За п’ять місяців поточного року рівень виробничого травматизму зменшився на  15 випадків або 19 %  (63 проти 78), кількість травмованих на виробництві зменшилась на 11 осіб  або 14 % (67 проти 78), кількість загиблих збільшилась на 1 особу (6 проти 5),  відбулося збільшення кількості групових нещасних випадків на підприємствах міста на 3 випадків  - 3 проти 0.

Загалом травми отримали працівники 23 підприємств, якими охоплено 11 галузей промисловості. Найбільша кількість травмованих в таких галузях як добувна промисловість і розроблення кар'єрів (21 випадок, або 31% від загальної кількості травмованих),  охорона здоров'я (17 випадків, або 25%),  металургійне виробництво, виробництво готових металевих виробів, крім машин і устатковання (9 випадків, або 13,4%). Кількість травмованих складає більше 70% від загальної кількості травмованих на підприємствах Кривого Рогу.


Гострі професійні захворювання

Станом на 01.06.2021 року зареєстровано (з наростаючим підсумком) 905 випадків гострого професійного захворювання у медичних працівників, завершено розслідування 509 випадків гострого професійного захворювання у медичних працівників, що складає 56% від загальної кількості повідомлень про гострі професійні захворювання.

За результатами розслідування гострих професійних захворювань 59 випадків визнано пов’язаним з виробництвом та складені акти за формою Н-1/П. У 450 випадках гострих професійних захворювань комісії з розслідування дійшли висновку, що вони не пов’язані з виробництвом.

Станом на 01.06.2021 у розслідуванні знаходяться 396 випадків (44% від загальної кількості).

Аналіз показників гострих професійних захворювань, пов’язаних з виробництвом за видами подій показав, що всі вони сталися від контакту інфікованими  COVID-19.

Основними причинами гострих професійних захворювань є організаційні причини потерпілі захворіли через невиконання вимог інструкцій з охорони праці та невиконання посадових обов'язків.



Професійні захворювання

За п’ять місяців 2021 року відбулося збільшення числа виявлених хворих на профзахворювання  порівняно з таким же періодом 2020 року на 30 осіб (106 осіб проти 76). Загалом професійні захворювання отримали працівники 11 підприємств, якими охоплено 4 галузі промисловості.

Переважна більшість професійних захворювань встановлена на підприємствах гірничо-металургійного комплексу міста, де умови виробничого середовища несприятливі для працюючих (пил, шум, вібрація, важкість праці).

В структурі професійних захворювань перше місце належить хворобам органів дихання –                           80 випадків – 37,7 % від загальної кількості. Друге місце вібраційна хвороба – 48 випадків , або 22,6 %, третє місце  це - радикулопатія –  у 46 осіб (21,6%), на 4 місці - хвороби органів слуху у 30 осіб (14 %).

Найбільша небезпека розвитку патологій є у прохідників, машиністів екскаваторів, водіїв автотранспортних засобів, машиністів бурових установок, машиністів конвеєрів, електрослюсарів (слюсарів) чергових та з ремонту обладнання, кріпильників, гірників тощо.

 Однією із складових профілактичної роботи страхових експертів з охорони праці є пропаганда безпечних та нешкідливих умов праці. Проведені у звітному періоді семінари, наради, круглі столи із спеціалістами з охорони праці підприємств найбільш небезпечних видів діяльності дали змогу донести до їх учасників стурбованість Криворізького відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області рівнем виробничого травматизму та профзахворюваності, прийняти за їх результатами відповідні рішення, розробити дієві профілактичні заходи.

Страхові експерти з охорони праці Криворізького відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області ставлять перед собою завдання  посилити проведення профілактичної роботи на підприємствах Кривого Рогу і Криворізького району.

Колектив Криворізького відділення щоденно докладає свої сили, досвід, душевні щедроти і впевнений, що й надалі зможе залишатися для роботодавців – дієвим партнером в попередженні виробничого травматизму і гарантом захисту для  потерпілих на виробництві.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux