Фонд соціального страхування України звітує та інформує
опубліковано 05 серпня 2021 року о 08:23

Спека є фактором ризику настання нещасного випадку на виробництві

Робота при дії високих температур у літній період є фактором ризику настання нещасного випадку – характерні для перегрівання головний біль, нудота, втома, млявість, сонливість можуть спровокувати необережність при роботі з технікою, неуважне водіння автотранспортних засобів тощо.

Фонд соціального страхування України звертається до керівників підприємств та організацій з проханням вжити усіх необхідних заходів із попередження нещасних випадків під час виконання робіт при дії високих температур повітря.

Керівникам робіт в умовах підвищення температури повітря необхідно ретельніше планувати виробничі завдання для кожного працівника, а також забезпечити належний контроль за дотриманням вимог законодавства щодо створення безпечних умов праці під час виконання робіт при дії високих температур навколишнього середовища, а саме:

• перевірити забезпечення (забезпечити) працівників спеціальним одягом відповідних розмірів (у т.ч. головними уборами – бажано з натуральних тканин), здійснювати контроль за їх використанням;

• не допускати до роботи працівників у хворобливому або втомленому стані;

• доукомплектувати медичні аптечки та забезпечити ними робочі місця;

• провести позапланові інструктажі з працівниками щодо дотримання вимог безпечного ведення робіт та надання долікарської допомоги у разі сонячного та теплового удару;

• за можливості не проводити роботи на відкритому повітрі при температурі повітря вище 37°С;

• скласти розклад роботи так, щоб працівники регулярно відпочивали в охолоджуваних приміщеннях або у тіні. При виконанні важких робіт збільшувати перерви, регулювати графік роботи, зміщуючи час роботи у більш прохолодний період доби, додати кількість технологічних перерв;

• зменшити фізичне навантаження працівників, за можливості механізувати виробничий процес або залучати додаткових робітників;

• забезпечити працівників на робочих місцях охолодженою питною водою, вітамінізованими напоями (разом із потом з організму людини виводяться солі та мікроелементи, тому слід дотримуватися питного режиму – пити часто і невеликими порціями);

• проводити медичні огляди на початку робочої зміни працівників, які виконують роботи, що віднесені до робіт із підвищеною небезпекою;

• проводити постійний моніторинг погодних умов і при їх погіршенні негайно вживати відповідних заходів для поліпшення умов праці працюючих на відкритому повітрі.

Згідно із підпунктом 8 пункту 3 розділу 4 «Правил охорони праці у сільськогосподарському виробництві», затверджених наказом Міністерства соціальної політики України від 29.08.2018 № 1240, відпочинок працівників у полі дозволено тільки у спеціально відведених місцях, які обладнуються добре помітними віхами вдень і освітленими ліхтарями в темний період доби. Не дозволено відпочивати під машинами, в кабіні машини під час роботи двигуна, серед поля, у копицях тощо.

Місця відпочинку рекомендовано облаштувати ємностями з питною водою та спеціальними навісами для захисту від сонця.

При отриманні теплового або сонячного удару слід вчасно і правильно надати долікарську допомогу.

Тепловий удар – це перегрів організму, пов'язаний із високою температурою, підвищеною вологістю повітря, дуже теплим одягом. Ознаки: шкіра обличчя червоніє, слизові оболонки стають сухими, настає різка слабкість, погіршується дихання, слабшає пульс.

Сонячний удар – прямий вплив на тіло людини сонячного проміння. Ознаки: загальна слабкість, головний біль, нудота, блювота, іноді втрата свідомості.

Долікарська допомога: розстібнути одяг, покласти людину в тіні з трохи піднятими ногами, на голову і ділянку серця покласти холодний компрес, дати склянку холодного напою, краще чаю. При порушенні дихання – зробити штучне дихання.

Виконання цих заходів допоможе працівникам підприємств найбільш комфортно перенести високі температури під час літньої спеки.


Роз'яснення для страхувальників 

Постанова «Про затвердження Порядку фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України»

(Додатки до постанови – зразок заяви-розрахунку та повідомлення про виплату коштів)

http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/958546?fbclid=IwAR29UgkZO7z__iv17uSIcJyC4Zlf5kJ3-HqObqcKAVVDCfh9qZO3JKPNYtU

Роз'яснення щодо заповнення заяви-розрахунку для надання матеріального забезпечення

http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/960180

Проходження е-лікарняного на підприємстві для призначення матеріального забезпечення застрахованій особі

http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/975855

Роз'яснення для страхувальників щодо поетапного впровадження електронної форми листків непрацездатності

http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/975846

В е-лікарняному оновились причини непрацездатності

http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/976143

Відмінності оформлення тимчасової непрацездатності у випадку е-лікарняних

 http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/976427;jsessionid=865EA11750E2577CDEB69C30A942F837


Перші результати роботи перехідної моделі впровадження е-лікарняних обговорили на нараді

Фонд соціального страхування України прийняв від роботодавців заяви-розрахунки для фінансування 45 електронних лікарняних. Про це повідомили на селекторній нараді з питань реалізації перехідної моделі впровадження е-лікарняних, яка відбулась під головуванням начальниці управління страхових виплат та матеріального забезпечення виконавчої дирекції ФССУ Світлани Зарубіної.

Участь у заході взяли заступники начальника управління, начальники профільних відділів виконавчої дирекції Фонду, керівники та фахівці управлінь ВД Фонду в областях і місті Києві. Від управління в Дніпропетровській області участь у нараді прийняли – в.о. начальника управління Борис Мазур та начальники і фахівці відділів управління.

На нараді розглянули питання прийому заяв-розрахунків за е-лікарняними під час перехідного періоду, організації роботи з перевірки обґрунтованості видачі е-лікарняних, а також нюансів роботи з е-лікарняними на місцях.

Сьогодні в Україні триває перехідна модель впровадження Електронного реєстру листків непрацездатності – до 01 вересня залежно від закладу охорони здоров’я працівникам можуть видати звичний паперовий листок непрацездатності або сформувати медичний висновок. Близько 560 лікарень вже створюють для своїх пацієнтів медичні висновки, на підставі яких для застрахованих осіб автоматично формуються е-лікарняні.

«Наразі триває пілотний проект, до кінця серпня усі учасники, від МОЗ, НСЗУ і власне лікарів до Пенсійного фонду і Фонду соціального страхування України, відпрацьовують технічні нюанси інформаційного обміну, навантаження на системи тощо. Усі наші обласні управління та управління в місті Києві проводять роз’яснювальну роботу, співпрацюють із закладами охорони здоров’я, консультують роботодавців і працівників, наші фахівці беруть участь у тематичних вебінарах – усе це направлено на ефективне впровадження системи е-лікарняних», – говорить Світлана Зарубіна.

Поставити запитання щодо е-лікарняних також можна на гарячих лініях:

● 0-800-503-753 – гаряча лінія Пенсійного фонду (щодо функціонування кабінету страхувальника на порталі електронних послуг та роботи у ньому з е-лікарняними);

● 0-800-501-892 – гаряча лінія Фонду соціального страхування України (з питань оплати е-лікарняних, формування за ними заяв-розрахунків).

За словами заступниці начальника управління страхових виплат та матеріального забезпечення – начальниці відділу матеріального забезпечення Анни Харченко, роботодавці вже почали працювати з електронними лікарняними та призначати за ними матеріальне забезпечення.

«Станом на сьогодні ми прийняли на фінансування 45 е-лікарняних, виданих нашим застрахованим особам по всій Україні. Впровадження Електронного реєстру листків непрацездатності не вплинуло на порядок призначення матеріального забезпечення від Фонду, однак оформлення заяви-розрахунку за паперовим і е-лікарняним має відмінності. Зокрема, за кожним видом лікарняних подається окрема заява-розрахунок, тобто в одному документі не можуть поєднуватись паперові та е-лікарняні. Це пов’язано з тим, що електронні лікарняні не мають серії та видаються за оновленими кодами причин тимчасової непрацездатності. При цьому коди 11 і 12, які в е-лікарняних визначають зв’язок хвороби або травми з виробництвом, можуть бути присвоєні лише органами ФССУ після завершення відповідного розслідування профзахворювання або нещасного випадку», – говорить Анна Харченко.

● Детальніше про оновлені коди причин тимчасової непрацездатності в е-лікарняних: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/976143

● Щодо особливостей оформлення заяв-розрахунків за е-лікарняними: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/975846

● Про проходження е-лікарняного на підприємстві для призначення матеріального забезпечення застрахованій особі: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/976046

Серед іншого, під час селекторної наради заступниця начальника управління страхових виплат та матеріального забезпечення – начальниця відділу медичної експертизи виконавчої дирекції ФССУ Марина Біляєва розповіла про порядок організації роботи з перевірки обґрунтованості видачі е-лікарняних.

«Впровадження е-лікарняних дозволить нам упередити випадки нецільового використання коштів соціального страхування. По-перше, Електронний реєстр унеможливіть обіг фальсифікованих листків непрацездатності і дозволить виключити суб’єктивні помилки при оформленні е-лікарняних, адже вони формуються автоматично на підставі даних інформаційних систем. По-друге, це дозволить нам більш ефективно проводити перевірки обґрунтованості встановлення тимчасової непрацездатності. Е-лікарняні формуються одразу після створення медичного висновку, на відміну від паперових листків, які видавали в день закриття. Це дає можливість проаналізувати такі лікарняні до того, як за ними вже буде призначено допомогу і профінансовано кошти. Е-лікарняні будуть відбиратись на перевірку фахівцями Фонду з вищою медичною освітою та за результатами моніторингу єдиною інформаційно-аналітичною системою ФССУ на базі ризик-орієнтованих підходів», – зазначає Марина Біляєва.

● Щодо деяких відмінностей оформлення тимчасової непрацездатності у випадку е‑лікарняних і окремих критеріїв ризик-орієнтованого відбору: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/976427

Досвідом роботи з Електронним реєстром листків непрацездатності та практичними порадами щодо надання матеріального забезпечення за е-лікарняними поділилась начальниця управління виконавчої дирекції ФССУ у Рівненській області Лілія Кравець.

За її словами, е-лікарняні формуються за встановленим порядком, однак наявні окремі випадки технічних перебоїв як при формуванні електронних лікарняних, так і їх відображенні в кабінеті страхувальника на сайті електронних послуг чи при прийнятті за ними заяв-розрахунків. Кожен із зазначених випадків опрацьовується в індивідуальному порядку.

Також під час наради представники кожного управління виконавчої дирекції Фонду надали інформацію щодо стану роботи з електронними лікарняними в регіоні, повідомили про наявні проблеми і пропозиції, а також отримали практичні поради та відповіді на поставлені запитання.


Медикам нараховано компенсації за час лікування профхвороби на COVID-19 за понад 100 тисяч днів

За час лікування гострого професійного захворювання на COVID-19 медичним та іншим працівникам закладів охорони здоров’я, які інфікувались під час виконання посадових обов’язків, Фонд соціального страхування України компенсує втрачений заробіток у розмірі 100 % середнього доходу незалежно від тривалості стажу.

З початку пандемії ФССУ прийняв на фінансування понад 9,2 тис. таких листків непрацездатності, виданих у разі гострого профзахворювання на COVID-19.

Загалом допомоги нараховано на суму понад 41,2 мільйона гривень, на оплачуваних за кошти Фонду лікарняних працівники закладів охорони здоров’я провели 108 тисяч днів.

Найбільша кількість компенсацій втраченого заробітку за час лікування професійного захворювання на COVID-19 нарахована на Київщині – тут лікарі, медсестри, медбрати та інші працівники охорони здоров’я провели на відповідних лікарняних майже 12,7 тис. днів, сума компенсацій склала 5,4 млн грн. Найменша – на Луганщині (322 дні на суму 182 тис. грн).

Нагадаємо, гостре професійне захворювання медичних та інших працівників на COVID-19 вважається нещасним випадком на виробництві та передбачає розширений перелік страхових гарантій від Фонду соціального страхування України. Так, окрім компенсації втраченого доходу за час лікування від коронавірусної хвороби, Фонд фінансує для них:

● одноразову допомогу за кошти державного бюджету у разі смерті медика;

● одноразову допомогу за кошти державного бюджету у разі встановлення інвалідності;

● одноразову страхову виплату за кошти Фонду у разі смерті медичного працівника для членів його родини (у розмірі 100 прожиткових мінімумів);

● одноразову страхову виплату за кошти Фонду у разі смерті медичного працівника для осіб, які перебували на його утриманні (у сумі 20 розмірів прожиткового мінімуму);

● одноразову страхову виплату за кошти Фонду у разі встановлення стійкої втрати працездатності, інвалідності (розмір залежить від ступеня втрати працездатності, виходячи з 17 розмірів прожиткового мінімуму);

● пожиттєву щомісячну страхову виплату для медичного працівника, якому встановлено стійку втрату працездатності, інвалідність (розмір щомісячної допомоги повністю компенсує втрачений заробіток залежно від відсотку втрати працездатності);

● щомісячну страхову виплату у разі смерті медика для осіб, які мають на неї право;

● також для медичних працівників, яким встановлено стійку втрату працездатності, інвалідність, Фонд фінансує майже 20 видів медичних і соціальних допомог, зокрема, лікування та медичну реабілітацію, регулярне санаторно-курортне лікування із визначеною періодичністю.











Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux