Фонд соціального страхування України інформує
опубліковано 26 січня 2021 року о 15:09

Фонд соціального страхування України в Дніпропетровській області виплатив  381,3 млн грн декретних у 2020 році 

За оперативними підсумками 2020 року управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області профінансувало 381,3 млн гривень допомог по вагітності та пологах. Це на 30,5 млн гривень більше, ніж упродовж 2019 року. Фінансування здійснюється Фондом у повному обсязі.

Зазначена допомога надається Фондом соціального страхування України працевлаштованим жінкам у розмірі 100% середнього доходу за весь період перебування у відпустці по вагітності та пологах.

У загальних випадках тривалість відпустки складає 126 календарних днів (70 днів до передбачуваного дня пологів і 56 днів після пологів). Додатково до основного може видаватись листок непрацездатності тривалістю 14 календарних днів, який також підлягає оплаті за рахунок коштів Фонду. Такий листок непрацездатності видається в разі передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді.

Для обчислення розміру допомоги необхідно помножити розмір середньоденної заробітної плати на кількість днів фактичного перебування у відпустці у зв’язку із вагітністю та пологами. Тривалість страхового стажу при цьому не враховується.

Водночас, особам, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку мають стаж менше 6 місяців, розмір допомоги розраховується, виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати.

Слідкувати за станом фінансування декретних виплат можна на телеграм-каналі ФССУ: https://t.me/socialfund. Дата фінансування прямо залежить від дати подання до Фонду заяви-розрахунку на виплату допомоги роботодавцем – після того, як в телеграм-каналі ФССУ з’явиться повідомлення щодо фінансування потрібної дати, кошти надійдуть на рахунок роботодавця упродовж декількох банківських днів.

Лікарняні від Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області зросли на 11,8% за підсумками 2020 року 

Середній розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності від Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області за оперативними підсумками грудня 2020 року склав 379,22 грн за кожен день перебування на лікарняному. Це на 11,8 % або 40,15 гривні більше, ніж у грудні 2019 року.

Цей вид матеріального забезпечення виплачується ФССУ, починаючи з шостого дня тимчасової непрацездатності й до моменту одужання або встановлення МСЕК інвалідності (перші п’ять днів фінансуються за рахунок коштів роботодавця).

Розмір виплат у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності залежить від тривалості страхового стажу та визначається, виходячи із середньоденної заробітної плати працівника. Розмір допомоги складає:

1) 50% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж до 3 років, або в разі самоізоляції від COVID-19 під медичним наглядом незалежно від тривалості стажу;

2) 60% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 3 до 5 років;

3) 70% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 5 до 8 років;

4) 100% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж понад 8 років, або при наявності пільг відповідно до законодавства, а також медичним працівникам у разі самоізоляції від COVID-19 під медичним наглядом незалежно від тривалості стажу.

Середньоденна заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати, на яку нарахований єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, на кількість календарних днів зайнятості у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, невідпрацьованих з поважних причин.

Право на матеріальне забезпечення від Фонду соціального страхування України мають усі застраховані особи – громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в Україні. Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи, здійснення підприємницької та іншої діяльності.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux