Фонд соціального страхування України інформує
опубліковано 01 лютого 2021 року о 09:38

Допомога по вагітності та пологах нараховується і виплачується однією сумою

Допомога по вагітності та пологах у розмірі 100% середньої заробітної плати надається працюючим жінкам за рахунок коштів Фонду соціального страхування України за весь період декретної відпустки.

Підставою для призначення такої допомоги є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, що видається лікувально-профілактичним закладом, у якому застрахована особа перебуває на обліку. У більшості випадків його тривалість складає 126 календарних днів (70 днів до передбачуваного дня пологів і 56 днів після пологів).

Лікарняний листок у зв'язку із вагітністю та пологами видається з 30 тижнів вагітності, після чого має бути переданий застрахованою особою своєму роботодавцю. Далі комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства приймає рішення про призначення допомоги, бухгалтер здійснює розрахунок, оформлюється та подається до ФССУ відповідна заява-розрахунок.

Якщо зазначені кроки буде здійснено роботодавцем в установлені терміни, від дати передачі застрахованою особою лікарняного листка до подання заяви-розрахунку до Фонду має пройти до 17 календарних днів. Саме від дати прийняття Фондом заяви-розрахунку від роботодавця залежить дата виплати матеріального забезпечення. Зокрема, станом на сьогодні ФССУ профінансував усі заяви-розрахунки, які були прийняті від роботодавців по 18 грудня включно.

Слідкувати за станом фінансування матеріального забезпечення застраховані особи можуть у телеграм-каналі ФССУ https://t.me/socialfund за тегом #фінансування_оперативно. Кошти надходять на рахунок роботодавця упродовж декількох банківських днів після здійснення фінансування.

Після того, як роботодавець отримав кошти від Фонду соціального страхування України, він має здійснити виплату допомоги по вагітності та пологах своїй працівниці у найближчий після дня призначення допомоги строк, встановлений для виплати заробітної плати, або одразу після отримання коштів від Фонду. Звертаємо увагу, що виплата допомоги має бути здійснена роботодавцем у повному обсязі однією сумою, поділ допомоги по вагітності та пологах не передбачено.

Забезпечення потерпілих на виробництві та застрахованих осіб медико-соціальними послугами

Одну з найважливіших своїх функцій Фонд соціального страхування України бачить у якнайшвидшому відновленні здоров'я і працездатності потерпілих на виробництві, а також застрахованих осіб та членів їх сімей - так, як це передбачено Законом України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області (далі–управління) під керівництвом в.о. начальника управління Бориса Мазура в повному обсязі виконує свої статутні завдання та вчасно вирішує питання, пов′язані зі здоров′ям потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, а також застрахованих осіб після перенесених захворювань та травм.

- «У суспільства, а особливо у людей, працюючих в соціальній сфері, завжди повинна бути повага та турбота до людини, яка втратила здоров′я і працездатність, виконуючи свої професійні обов′язки задля блага інших» - наголошує керівник управління.

На обліку у відділеннях управління на даний час знаходиться біля 37,5 тис. потерпілих на виробництві.

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування України» працівники відділів медичних та соціальних послуг управління та відділень управління на підставі висновків медико – соціальної експертної комісії разом із закладами охорони здоров'я за призначенням лікарів забезпечують потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання повний обсяг постійно доступної, раціонально організованої медичної допомоги, організовують проходження ними санаторно – курортного лікування, забезпечують лікарськими засобами та виробами медичного призначення, протезно-ортопедичними виробами, окулярами, слуховими апаратами, спеціальними засобами пересування, зубопротезуванням та іншими медико – соціальними послугами.

В області здійснюється щотижневий моніторинг стану забезпечення потерпілих на виробництві, а також застрахованих осіб медичними та соціальними послугами. З метою якнайшвидшого відновлення здоров’я та працездатності потерпілих на виробництві, а також застрахованих осіб управлінням ведеться робота щодо покращення якості і повноти надання ним необхідних видів послуг за рахунок коштів Фонду соціального страхування України. Також в області постійно ведеться діалог з потерпілими на виробництві, громадськими організаціями осіб з інвалідністю, а також із застрахованими особами, та проводиться роз’яснювальна робота щодо механізмів забезпечення їх медичними та соціальними послугами.

Начальником відділу медичних та соціальних послуг управління М’ячіним В. А. проведено аналіз роботи відділень управління щодо забезпечення застрахованих осіб, а також потерпілих на виробництві медичними та соціальними послугами протягом 2020 року.

За підсумками 2020 року відновлювальне лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно–курортних закладів після перенесених захворювань і травм за рахунок коштів Фонду соціального страхування України отримали 852 застраховані особи та члени їх сімей на загальну суму 10,6 млн. грн.

Медичними та соціальними послугами протягом 2020 року було забезпечено 7371 потерпілого на загальну суму 56,1 млн. грн.:

У тому числі:

  • стаціонарне лікування пройшли 1335 потерпілих на суму 6 млн. грн.;
  • лікарськими засобами та виробами медичного призначення було забезпечено 5739 потерпілих на суму 25,5 млн. грн.;
  • санаторно – курортне лікування пройшли 335 потерпілих на суму 4,9 млн. грн.;
  • технічними та іншими засобами реабілітації було забезпечено 999 потерпілих на суму 5,3 млн. грн.;
  • інвалідними колясками було забезпечено 34 потерпілих на суму 401,5 тис. грн.;
  • очним протезуванням було забезпечено 1 потерпілого на суму 1,7 тис. грн.;
  • слуховими апаратами було забезпечено 5 потерпілих на суму 16,8 тис. грн.;
  • додатковим харчуванням було забезпечено 9 потерпілих на суму 135,3 тис. грн.;
  • спеціальним медичним, постійним стороннім видами доглядів, а також побутовим обслуговуванням було забезпечено 248 потерпілих на суму 13,6 млн. грн.;
  • компенсація витрат на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування осіб з інвалідністю була проведена 370 потерпілим на суму 138,1 тис. грн.

Забезпечення застрахованих осіб, а також потерпілих на виробництві медичними та соціальними послугами відділеннями управління виконавчої дирекції Фонду в Дніпропетровській області у 2021 році продовжується своєчасно та в повному обсязі і знаходиться під особистим контролем в.о. начальника управління.

Сума нарахованих лікарняних у грудні 2020 року по Дніпропетровській області зросла на 125 мільйонів гривень

За оперативними підсумками 2020 року відділеннями управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області прийнято на фінансування листки непрацездатності, видані у зв’язку з хворобою (у тому числі на COVID-19), травмою, самоізоляцією або доглядом за хворою дитиною на суму 1,377 млрд гривень.

Зокрема, у грудні минулого року прийнято від роботодавців заяви-розрахунки на фінансування допомог за лікарняними листками своїх працівників на суму 229,7 млн гривень проти 104,2 млн гривень у грудні 2019 року. Динаміка суттєвого зростання сум і кількості листків непрацездатності спостерігається Фондом з осені минулого року та у більшій мірі пов’язана із розповсюдженням коронавірусної хвороби.

Звертаємо увагу, що дата фінансування Фондом допомоги по тимчасовій непрацездатності прямо залежить від дати подання заяви-розрахунку роботодавцем. Станом на 22.01.2021 ФССУ профінансував заяви-розрахунки, прийняті від страхувальників по 23.12.2020 року. Фінансування здійснюється у робочі дні по мірі надходжень частки від ЄСВ на рахунок Фонду.

Фонд соціального страхування України з метою забезпечення прозорої діяльності щоденно оприлюднює оперативну інформацію щодо видатків на напрями матеріального забезпечення, страхових виплат і медико-соціальних послуг. Слідкувати за станом фінансування застраховані особи можуть у телеграм-каналі ФССУ: https://t.me/socialfund

Аби отримати допомогу по тимчасовій непрацездатності, застрахована особа має передати листок непрацездатності своєму роботодавцю. Фонд забезпечив для страхувальників можливість подання заяви-розрахунку для виплати допомоги працівнику в дистанційному режимі.

Нагадаємо, середній розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності від Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області за оперативними підсумками грудня 2020 року склав 379,2 грн за кожен день перебування на лікарняному. Це на 11,8% або 40,2 гривні більше, ніж у грудні 2019 року.

Пресслужба виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux