До 77-ї річниці визволення міста Апостолове від німецько-фашистських загарбників
опубліковано 05 лютого 2021 року о 14:26

Дорогі ветерани війни і праці, шановні апостолівчани!

В ці лютневі дні Апостолівщина відзначає 77-у річницю визволення міста Апостолове і сіл району від німецько-фашистських загарбників в лютому 1944 року.

Територія району була окупована фашистськими військами 17 серпня 1941 року. Почалися довгі дні неволі. Гітлерівці взялися за наведення «нового порядку», внаслідок якого були повністю або частково зруйновані сотні господарських та культурно-побутових будівель, 348 жилих будинків, вивезено тисячі голів великої рогатої худоби і свиней. Тільки в райцентрі Апостолове було зруйновано елеватор, нафтобазу, будинок культури, кінотеатр та багато інших.

Апостолівська земля не корилася окупантам, які нещадно розправлялися з партизанами і підпільниками, з усіма, хто, хай навіть найменшим чином, виявляв непокору. Фашисти вбили і замучили 129 мирних жителів, в тому числі семеро дітей, 3187 чоловік, переважно юнаків і дівчат, було вивезено в рабство на каторжні роботи до Німеччини.

Майже два з половиною роки або 900 днів Апостолівщина була під окупацією фашистів.

Внаслідок здійснення плану бойових дій радянських військ по звільненню Апостолівщини в ході Нікопольсько - Криворізької операції в ніч на 1 лютого 1944 року розпочалися жорстокі бої по звільненню нашого краю від фашистів, які продовжувалися цілий місяць, до 28 лютого.

В наступальних боях по звільненню Апостолівщини приймали участь війська 3 Українського фронту (командувач Маліновський Р.Я.) в складі 20-ї дивізії 8-ї армії (генерал-лейтенанта Чуйкова В.І.) і 46-ї армії(генерал-лейтенанта Глаголєва В.В.), 37-ї армії (генерал-лейтенанта Шарохіна ) та інші військові частини.

Більшість сіл району і місто Апостолове були звільнені від фашистів з 1 по 5 лютого 1944 року. Уже 6 лютого Москва від імені Батьківщини салютувала військам, що звільнили м. Апостолове , 20 артилерійськими залпами із 244 гармат. Військовим частинам , що відзначилися в боях, були присвоєні почесні найменування «Апостолівських».

В ході жорстоких боїв за визволення району загинуло і померло від ран понад 3200 бійців і командирів Радянської Армії, які поховані в 24 братських могилах.

За мужність і героїзм, проявлені в наступальних боях на території району, тисячі бійців і командирів удостоєні військових державних нагород, а 10 із них отримали звання Героя Радянського Союзу.

Минають роки, десятиріччя, ростуть нові покоління. Але в пам’яті людській зберігаються чорні роки війни, її величезні жертви. Апостолівчани свято шанують пам'ять про тисячі своїх земляків, які не повернулися з війни, які віддали своє життя за свободу і незалежність Вітчизни.

 Не згасає і ніколи не згасне пам'ять і про воїнів, які загинули під час визволення району і поховані на нашій землі, Вічна їм пам'ять.

Дорогі друзі! Від імені районної і міської ради ветеранів сердечно поздоровляю всіх жителів міста і району з 77-ю річницею визволення від фашистських окупантів. Бажаю всім міцного здоров’я, щастя, благополуччя, добра і миру.

ПАВЛЮК І.Ф.,

голова Апостолівської районної і міської ради ветеранів України

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux