Дніпропетровськгаз провів випробування газорозподільної системи альтернативним енергоресурсом
опубліковано 21 серпня 2020 року о 17:00

На спеціально підготовленій ділянці системи газопостачання Дніпропетровськгаз провів статичні випробування газових мереж, при яких була досягнута 99% концентрація водню. Отримані в ході експерименту дані дозволять фахівцям і науковому співтовариству оцінити можливість доставки нових видів енергії газорозподільними системам. Статичні дослідження проводяться в рамках EU Hydrogen Strategy, до якої приєдналася Регіональна газова компанія.

Для випробувань воднем фахівцями АТ "Дніпропетровськгаз" була побудована закрита ділянка газової системи, яка була заповнена воднем. Вона повністю повторює матеріали і ступінь зносу діючої газорозподільної системи.

Спочатку мережі полігону були наповнення інертним газом, а потім заповнені воднем. Герметичність системи контролюється датчиками тиску в ключових місцях за встановленим графіком з архівацією показників. Висока концентрація водню в системі дозволяє отримати унікальну інформацію про поведінку різних матеріалів газопроводів та обладнання. Для аналізу даних компанія заручилися підтримкою провідних дослідницьких центрів.

«Даний проект цікавий з точки зору екологічності та безпеки. Адже при згорянні метану виділяється вуглекислий і чадний газ, ці викиди небезпечні для екології і для людини в побуті. При спалюванні водню виділяється пар, який є нешкідливим для атмосфери і людини. Крім того, теплотворна здатність водню в 4-5 разів більше, ніж газу, відповідно розподіл 1 куб. м. водню прирівнюється до розподілу 5 куб.м. метану. Таким чином, ми знизимо навантаження на газорозподільні мережі і зможемо провести її реновацію», - говорить головний інженер Новомосковського відділення Сергій Малий.

Аналогічні випробування на тест-майданчиках вже проведені в Житомирській і Івано-Франківській областях, на черзі - Волинська, Харківська області.

Проект дозволить з'ясувати, чи можна українськими газорозподільними мережами транспортувати чисті види енергії. До них відноситься «зелений» водень, який виробляють за допомогою електроенергії з поновлюваних джерел енергії. В Європі ця технологія відома як Power-to-Gas. У країнах Євросоюзу стартували вже більше десятка проектів Power-to-Gas: Великобританії, Франції, Данії, Німеччині та Нідерландах.

Довідка: Основною сферою діяльності ПАТ «Дніпропетровськгаз» є розподіл природного газу споживачам Дніпропетровської області. На сьогодні рівень газифікації регіону становить 89%. Природний газ отримують більш ніж 600 тисяч сімей та 2,3 тис. підприємств, установ і організацій. Компанія посідає друге місце з розподілу природного газу серед підприємств нафтогазової галузі України. Обсяги розподілу складають близько 1,7 мільярдів кубометрів газу на рік. ПАТ «Дніпропетровськгаз» - одне з найбільших платників податків у Дніпропетровській області. Щорічно до бюджетів усіх рівнів компанія перераховує більше 200 мільйонів гривень податків і зборів.

За додатковою інформацією звертатися до
начальниці управління зовнішніх комунікацій
Дарії Попової
тел. роб. (056) 790-42-67
e-mail: press@dpgas.com.ua
https://dp.104.ua


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux