Чим загрожують газові борги старту опалювального сезону
опубліковано 18 серпня 2020 року о 10:57

Перед опалювальним періодом борги за газ в Дніпропетровській області одні з найбільших в країні. Тільки тепловики заборгували 7,6 млрд грн. За приростом боргу за газ перед Нафтогазом - а це 1,3 млрд грн - дніпропетровські ТКЕ на першому місці в Україні.

За газ в області повинні всі категорії споживачів - крім ТКЕ, в боргах населення, газорозподільні компанії і постачальники газу. Клубок неплатежів робить практично неможливим проведення всіх робіт з підготовки до зими. У профільних департаментах більшості місцевих адміністрацій кажуть, що такої загрозливої ситуації не було з середини 1990-х, коли через неплатежі тиск газу в трубах падав нижче критичної позначки.

Тривала криза неплатежів населення за опалення і спожиту гарячу воду, а також занижені тарифи на теплову енергію, встановлені для підприємств ТКЕ, за останні п'ять років привели до неможливості своєчасно розрахуватися таким підприємствам з постачальником газу.

«Не дивлячись на те, що технічно наша компанія готова до старту опалювального сезону, найголовнішою проблемою всіх теплопостачальних компаній України як і раніше, залишаються заборгованості перед постачальником газу. Всі ці борги - реальна загроза тепловикам залишитися в опалювальний сезон без газу, а споживачам - без тепла», - заявила на прес-конференції заступник генерального директора з економічних питань АТ «Дніпровська ТЕЦ» Інна Павлюченко.

Ця проблема тягнеться роками і не є локальною. Якщо розглядати її у всеукраїнському масштабі, то загальна сума боргів на ринку газу між учасниками досягає 114 млрд. гривень. Приблизно половина цієї суми - борги тепловиків.

В даний час проблема розрахунків підприємств ТКЕ за спожитий ними природний газ для забезпечення потреб населення зайшла в глухий кут. Тарифи на теплову енергію не переглядаються, борги накопичуються, а газопостачальні організації не готові поставляти газ тепловикам за несвоєчасні розрахунки. В кінцевому результаті страждає населення, яке або не зможе оплатити опалення свого житла за більш високим тарифом, або ризикує залишитися без тепла. Таке вже траплялося в листопаді 2018 року в Смілі Черкаської області та Кривому Розі.

Звідки борги: схема поставок газу побудована так, що на газовому ринку заборгували всі - окрім однієї компанії - монополіста газового ринку НАК «Нафтогаз України». Менеджери цієї компанії звітують про її мільярдний прибуток, роздутою за рахунок штучних боргів - для того, щоб виписувати собі мільярдні премії. Такі дуті доходи утворюються за рахунок боргів простих людей і всіх інших учасників ринку, в першу чергу підприємств ТКЕ.

Крім того, попередня влада маніпулювали нормами споживання газу, занижуючи їх. Тому споживачі почали відмовлятися від лічильників і споживати частину газу безкоштовно. Тепер за це повинні платити всі споживачі.

У свою чергу, газорозподільні компанії повинні підготувати газові мережі області до проходження опалювального періоду, провести планові ремонти, інші регламентні заходи для стабільного забезпечення домогосподарств газом в опалювальний період.

Вирішити проблему можна двома шляхами - або підвищити тарифи для населення, або прийняти Закон про фінансову стабілізацію газового ринку.

Оздоровити газовий ринок за рахунок різкого підвищення цін і тарифів не є раціональним вирішенням проблеми, адже це сильно вдарить по гаманцях споживачів. Щоб споживачам не довелося платити накопичені суми заборгованості, буде справедливо їх списати. Тоді це не торкнеться ні споживачів газу, ні місцевого, ні державного бюджету.

Відповідний законопроект 3800-1 щодо забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу зареєстрований у Верховній Раді України 17 липня поточного року. Він передбачає списання боргів за газ по всьому ланцюжку поставок газу.

Подібне рішення на ринку електроенергії було прийнято Верховною Радою, а закон вже підписаний президентом. Тоді було вирішено списати борги на суму 30 млрд грн. Аналогічне рішення на газовому ринку не вимагає коштів з держбюджету і стабілізує ТКЕ для стабільного проходження опалювального сезону без різкого зростання тарифів і цін.

Списання заборгованості підприємствам ТКЕ дозволить їм підготуватися і пройти зиму, крім того, вони підвищать рівень платежів до бюджетів газорозподільним компаніям. Ухвалення запропонованого законопроекту дозволить уникнути колапсу на ринку природного газу і сприятиме стабільному і безаварійного функціонування газотранспортної, газорозподільної систем, а також теплопостачальних підприємств по всій країні.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux