Аналітична інформація про стан виробничого травматизму та професійної захворюваності в Криворізькому регіоні станом на 01 червня 2020 року
опубліковано 22 липня 2020 року о 11:15

Криворізьке відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області обслуговує регіон, який включає м. Кривий Ріг, та Апостолівській, Криворізький, Софіївський, Широківський райони. Станом на 01 червня 2020 року кількість страхувальників у Криворізькому відділенні становила 42713, з них: юридичних осіб – 14105, фізичних осіб – 28540.

Одним із основних показників стану охорони праці в страхувальників є рівень виробничого травматизму та професійної захворюваності.

Впродовж 5 місяців 2020 року на 39 підприємствах, в установах, організаціях та у фізичних осіб, які відповідно до законодавства використовують найману працю зареєстровано 154 страхових випадки зі 154 потерпілими особами, в тому числі :78 нещасних випадків на виробництві, внаслідок чого отримали травми 78 осіб (з яких 5 потерпілих загинули), та 76 професійних захворювань.

Серед причин страхових нещасних випадків переважають організаційні - 72% (56 потерпілих). Через технічні причини травмувалось – 12,8% (10 потерпілих), через психофізіологічні причини - 11,5% (9 потерпілих), через техногенні, природні, екологічні та соціальні – 3,8% (3 потерпілих).

 Найпоширенішими організаційними причинами стали:

  • - незадовільний технічний стан виробничих об’єктів, території тощо – 5 (6,4%);
  • - порушення трудової і виробничої дисципліни – 48 (61%);
  • - особиста необережність потерпілого – 3 (3,8%).

Серед основних подій, які призвели до нещасного випадку є:

  • падіння потерпілого – 32 випадки (41%);
  • пригоди (події) на транспорті – 6 випадків (7,6%);
  • падіння, обрушення, обвалення предметів, матеріалів, породи, ґрунту тощо – 15 випадків (19%);
  • дія предметів та деталей, що рухаються, розлітаються, обертаються – 8 випадків (10%).

 До основних травмонебезпечних галузей економіки та видів робіт відносяться:

  • добувна промисловість і розроблення кар’єрів - 23 потерпілих (29%);
  • виробництво чавуну сталі та феросплавів - 13 потерпілих (16,6%);
  • пасажирський наземний транспорт міського та приміського сполучення, складське господарство -11 потерпілих (14 %);
  • діяльність лікарняних закладів – 4 (5,1%);
  • комплексне обслуговування об'єктів – 4 (5,1%);
  • виробництво машин і устаткування для добувної промисловості та будівництва 3 (3,8%);
  • державне управління загального характеру- 3 (3,8%).

 Аналіз стану нещасних випадків свідчить, що у порівнянні з таким же періодом 2019 року кількість травмованих на виробництві зменшилась на 1 особу, а смертельні випадки зменшились на 6 осіб.

В Криворізькому відділенні з початку карантину зареєстровано 63 факти інфікування на COVID-19 медиків та інших працівників закладів охорони здоров’я.

Захворювання медичного чи іншого працівника на коронавірусну хворобу внаслідок контакту з інфікованим пацієнтом, матеріалами чи переносниками захворювань під час виконання посадових обов’язків внесено до переліку професійних захворювань і розслідується згідно з вимогами Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 №337.

Станом на 25 червня всі випадки гострого професійного захворювання медичних та інших працівників на COVID-19 розслідуються комісіями, утвореними роботодавцями за участю страхових експертів з охорони праці Криворізького відділення.

По результатам розслідування 2 випадки визнано такими, що пов’язані з виробництвом, 5 - визнано не пов’язаними з виробництвом, інші знаходяться в стадії розслідування.

Згідно з аналізом стану хронічних професійних захворювань за 5 місяців 2020 року, в Криворізькому відділенні взято на облік 76 випадків, що у порівнянні з таким же періодом 2019 року менше на 4 випадки.

Основними обставинами, внаслідок яких виникли хронічні професійні захворювання це:

  • недосконалість технологічного процесу -30 випадків (39%);
  • незадовільна організація виробничого процесу -15 випадків (19,7%);
  • порушення режиму експлуатації технологічного устаткування, приладів, робочого інструменту -21 випадок (27,6%).

Основними шкідливими факторами, внаслідок яких виникли професійні захворювання є:

  • запиленість повітря робочої зони;
  • виробничий шум;
  • вібрація;
  • фізичне динамічне навантаження;
  • статичне навантаження, нахили тулуба.

Загальна кількість встановлених діагнозів професійних захворювань -155, з них хронічна обструктивна хвороба легенів – 61 випадок, радикулопатія – 32 випадки, вібраційна хвороба – 30 випадків, нейросенсорна втрата слуху – 23 випадки, пневмоконіоз – 6 випадків, інші – 3 випадки.

Найбільша небезпека розвитку патологій є у працівників наступних професій : прохідник, кріпильник, машиніст бурової установки, водій автотранспортних засобів.

Відповідно до частини першої статті 51 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» № 1105-XIV від 23.09.1999 виконання статутних функцій та обов’язків Фонду соціального страхування України щодо профілактики страхових випадків покладено на страхових експертів з охорони праці.

Протягом 2020 року роботу з профілактики страхових випадків у Криворізькому відділенні виконують 8 страхових експертів з охорони праці, які постійно проводять цілеспрямовану роботу з профілактики виробничого травматизму та професійних захворювань, надають всебічну допомогу роботодавцям з організації ефективної роботи з охорони праці .

За 1 квартал 2020 року страхові експерти з охорони праці прийняли участь у 201 комісії з розслідування нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, в 14 комісіях з перевірки знань з охорони праці працівників підприємств, в 11 комісіях з приймання в експлуатацію засобів індивідуального захисту, у 3 комісіях з питань охорони праці на підприємствах.

Дієвим заходом в роботі страхових експертів з охорони праці, спрямованим на поліпшення стану охорони праці на підприємствах, є перевірки стану профілактичної роботи зі створення безпечних умов праці, які страхові експерти з охорони праці провели на 30 підприємствах міста, виявивши при цьому 134 порушення законодавства про охорону праці.

Страхові експерти з охорони праці прийняли участь в опрацюванні та впровадженні системи управління охороною праці на 32 підприємствах, надано страхувальникам 211 консультацій, спрямованих на вирішення питань збереження здоров’я людини та забезпечення безпеки праці, проведено 5 семінарів, 17 нарад, 1 «Круглий стіл» з питань охорони праці, розповсюджено 165 нормативних актів з охорони праці серед страхувальників, взяли участь у розробленні профілактичних заходів по недопущенню виробничого травматизму, механізмів їх реалізації, впровадження їх на підприємствах страхувальників.

Отже, основним завданням профілактики нещасних випадків на виробництві є інформаційна та методична підтримка при розробці роботодавцями заходів, направлених на поліпшення умов праці, зниження рівня травматизму, притаманних конкретному виробництву, а також поширення позитивного досвіду щодо створення здорових і безпечних умов праці.

Для створення безпечних та здорових умов праці роботодавець повинен забезпечити функціонування на підприємстві системи управління охороною праці та очолити роботу з управління охороною праці, обов’язкове дотримання працівниками вимог виробничої та трудової дисципліни, за необхідності використовувати заходи матеріального та адміністративного впливу до порушників трудової та виробничої дисципліни.

 Постійне та якісне навчання з питань охорони праці сприяє пропаганді безпечних умов праці, інформуванню працівників про їх права і обов'язки з питань охорони праці, впровадженню дієвого досвіду по створенню здорових і безпечних умов праці на конкретних робочих місцях, профілактиці аварій, виробничого травматизму та професійних захворювань та інформуванню про прийняті нормативно-правові акти з охорони праці, засоби колективного та індивідуального захисту, порядок їх використання та надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків.

 Криворізьке відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux