Актуальні питання з доставки газу в зимовий період
опубліковано 11 грудня 2020 року о 15:43

З січня 2020 року вартість послуги з доставки газу виключена із загального рахунку за газ і виставлена окремим платежем. Це пов’язано з анбандлінгом ринку газу та приведенням його до європейських стандартів. Детально про послугу із доставки газу розповість старший менеджер з продажів Кам’янського відділення АТ «Дніпропетровськгаз» Олександр Товмач. 

Що означає «доставка»? Це плата за «труби» чи щось більше? 

Оплата за послуги Оператору ГРМ – це життєво необхідний обсяг фінансування, завдяки якому АТ «Дніпропетровськгаз»: регулює та підтримує тиск для подачі газу в оселі; ремонтує газопроводи та обладнання на них; реагує на виклики по телефону 104 та аварійні ситуації; лічильники газу: безкоштовна повірка, ремонт, заміна.

Усе це компанія робить для того, щоб безперебійно та безпечно доставляти газ до кожного споживача. АТ «Дніпропетровськгаз» обслуговує 18 тис км газопроводів та 606 тис побутових споживачів.

Чи багато боржників серед клієнтів АТ «Дніпропетровськгаз»?

«Дніпропетровськгаз» дякує усім, хто платить своєчасно, та особливо клієнтам, які вже заплатили за розподіл до кінця року. Таким чином вони зменшили фінансове навантаження для себе у майбутньому опалювальному періоді.

На сьогодні, нажаль, 51 тис споживачів Дніпропетровської області впродовж 2020 року жодного разу не сплатили за розподіл газу. Загалом, сума заборгованості складає 35 млн грн. Боржники отримують досудові попередження, адже заборгованість за доставку газу згідно чинного законодавства після завершення карантину може стати причиною відключення від системи газопостачання. До того ж, згідно Кодексу ГРМ навіть після обмеження послуг з розподілу газу поточні нарахування будуть здійснюватись, а борг може бути примусово стягнено у судовому порядку, що призведе до додаткових фінансових витрат. Під час карантину деякі наші клієнти, напевне, хибно зрозуміли суть мораторію на відключення газу за неплатежі. Так, ми не можемо на сьогодні припиняти газопостачання за заборгованість, але після закінчення карантину питання боржників буде стояти дуже гостро.

Чи можуть через заборгованість за доставку газу позбавити субсидії?

Серед боржників за доставку газу є чимало отримувачів субсидій. У зв’язку з цим наші фахівці щомісяця направляють до управлінь соціального захисту населення списки клієнтів, які боргують за надані послуги більше трьох місяців. Зауважимо, що у разі несплати боргу житлова субсидія на прийдешній опалювальний період призначатись не буде.

Чи залежить вдале проходження опалювального сезону від вчасної сплати за розподіл природного газу?

Регулярні та своєчасні оплати за доставку дозволяють компанії оперативно проводити ремонтні роботи на газорозподільних мережах. Опалювальний сезон – це дуже відповідальний період для АТ «Дніпропетровськгаз», адже навантаження на систему газопостачання значно збільшується. Крім того, позапланові аварійні випадки взимку повинні вирішуватися у найкоротші терміни, тому що компанія не може залишити споживачів без опалення у холоди. Сплати за тарифом – це, насамперед, інвестиції у власний комфорт, особливо під час опалювального сезону.

Чому клієнтам необхідно сплачувати за доставку газу? 

Дніпропетровськгаз не продає газ, він лише надає послугу з його розподілу. Проте саме наші фахівці відповідають за безпечність цього процесу, за стабільність. Коли вам необхідно доставити посилку до іншого міста ви сплачуєте і за саму посилку, і за послуги пошти. Тому що ви зацікавлені у тому, щоб посилка не пошкодилася під час доставки, прийшла вчасно та не загубилася по дорозі. Фактично, Дніпропетровськгаз – це і є та сама «пошта», яка відповідає за те, щоб придбаний клієнтами газ надходив до них без перебоїв, вчасно та у потрібному обсязі.

Як формується тариф? Від чого він залежить? Хто встановлює тариф? 

Тариф на розподіл природного газу затверджує НКРЕКП. З 1 липня 2020 року за рішенням держрегулятора тариф на доставку газу для АТ «Дніпропетровськгаз» складає 1 гривню 37 копійок за 1 кубометр газу.

Тариф на доставку є динамічним, як і тарифи на всі інші комунальні послуги. Він залежить від декількох факторів.  По-перше, це розрахунок планових витрат на підтримку газорозподільних мереж в робочому стані, оновлення трубопроводу та газового обладнання. По-друге, тариф залежить від розміру мінімальної заробітної плати та  від рівня інфляції, який змінюється протягом року.  По-третє, у тариф закладена вартість технологічного газу, яка також може змінюватися. 

У Дніпропетровськгазі працює майже 4100 співробітників. Як компанія, так і споживачі зацікавлені у тому, щоб у Дніпропетровськгазі працювали виключно висококваліфіковані фахівці та щоб їх кількість не зменшувалася. У зоні ліцензійної діяльності компанії знаходиться близько 18 тис.км. газопроводу. Щоб підтримувати таку інфраструктуру у робочу стані необхідна величезна та злагоджена роботи різних служб. У тариф на розподіл закладена і заробітна плата всіх працівників Дніпропетровськгазу, саме тому він залежить від розміру «мінімалки». Ані компанія, ані споживачі не зацікавлені у зменшенні штату. Уявіть собі ситуацію: у вас є вибір - полетіти на літаку, де з персоналу лише один помічник пілота чи на тому, де весь екіпаж у повному обсязі. Що для вас здається більш надійним та безпечним варіантом? Так само і в Дніпропетровськгазі повинні працювати спеціалісти різних направленостей разом.

Таким чином, до структури тарифу на розподіл газу входять виробничі витрати, витрати природного газу, необхідні для його транспортування по мережах, та матеріальні витрати на організацію діяльності газорозподільних компаній з ліцензійних послуг для споживачів, а також витрати на оплату праці та інвестиції.

Чому клієнти не можуть сплачувати за поточні обсяги споживання? 

У новій ринковій моделі кожен споживач платить не за обсяги споживання, а за користування потужністю. Кодекс газорозподільних систем прямо вказує, що оператор ГРМ «надає клієнту послугу  із забезпечення цілодобового доступу до потужності мереж для можливості споживання ним відповідних об’ємів природного газу». Нова тарифна модель плати за розподіл (доставку) газу повністю відповідає європейській практиці та міжнародним зобов’язанням України.

Споживачі сплачують саме за замовлену потужність, тому що кожна газорозподільна компанія – оператор ГРМ, має забезпечити і підтримувати замовлену потужність в системі, незалежно від того, скільки газу споживається. Адже навіть коли газ не споживається, оператори ГРМ тримають його в системі під певним тиском, щоб він був доступним споживачам у належній якості будь-якої миті. Саме на ці роботи і спрямовується плата за розподіл (доставку) газу, рівень якої визначається тарифом на розподіл для кожного оператора ГРМ.

Якщо у поточному році ви вживаєте заходів з енергозбереження і зменшуєте свій обсяг споживання газу, то в наступному році платитимете менше за доставку енергоносія до вашої оселі. Таким чином, нова тарифна модель плати за розподіл (доставку) газу містить прозорі умови розрахунків і стимули для споживачів економити та встановлювати енергоефективне обладнання.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux